Pionieren met een schoolwebshop

Na een aantal projecten over ondernemen te hebben gedaan met verschillende groepen 8, kwam ik erachter dat de leerlingen het ondernemen wel heel leuk vinden. Daar wilde ik iets mee. Ik wilde het structureel aanbieden in plaats van projectmatig. We leven in een online tijd en zo ontstond het idee om een eigen webshop op te zetten. Ik dacht met even zoeken op internet vind ik wel een school die dat al doet, even de kunst afkijken en dan ook gaan doen. Maar ik kon geen school vinden…. Misschien zouden we wel de eerste zijn die dit gaan doen en dan moet ik wel alles zelf gaan uitzoeken. Dat leek me  veel werk, maar het is toch ook een idee wat te leuk is om te laten liggen. Ik bedacht toen dat je via de Onderwijscoöperatie innovatieve ideeën kan aandragen bij hun project Onderwijspioniers. Dat heb ik toen gedaan en het project werd uitgekozen om mee te doen!

Onderwijspioniers

Onderwijspioniers ondersteunt leerkrachten met een innovatief idee voor het onderwijs en/of hun eigen school. Er is een aantal bijeenkomsten per jaar waar je met de andere pioniers spart over jouw idee, om je zo verder te helpen met jouw project. Daarnaast stellen zij een geldbedrag beschikbaar, waardoor jouw idee ook echt van de grond kan komen. Dat geld kan je inzetten om jezelf te kunnen scholen, om een expert binnen te halen, maar ook om jezelf vrij te kunnen roosteren zodat je tijd hebt om aan je project te werken. Er mag ook geld uitgegeven worden om materiaal aan te kunnen schaffen, maar het is vooral bedoeld voor de ontwikkeling van de leerkracht. Vanaf volgend jaar wordt Onderwijspioniers vervangen door het Leraar Ontwikkel Fonds (LOF), dus mocht je ook een onwijs goed idee hebben, aarzel dan niet en pitch je idee!

Schoolwebshop

Ondanks de ondersteuning van Onderwijspioniers, zag ik toch een beetje op om een hele shop op te gaan zetten. Het vele uitzoekwerk, de financiën, marktonderzoek doen, waar moest ik beginnen? Tot ik een artikel tegenkwam over de Basisschoolwebwinkel. Er bleek dus toch een school te zijn die al een shop heeft opgezet met behulp van een enthousiaste ouder. Deze ouder, Jolanda Luimes, heeft vervolgens een heel programma bedacht wat je met je klas kan doen. Het programma bestaat uit voorbereidende lessen en daarna ook praktische lessen om de shop vorm te gaan geven. Van een template van een shop tot het financiële gedeelte, alles zit al verwerkt in dit programma. We zijn nu druk met het vullen van de site en we starten ook met het maken van producten, zodat we 4 januari “live” kunnen gaan. Het leuke is ook dat de helft van de opbrengst naar een goed doel gaat ten gunste van een ander kind en de andere helft is voor de school zelf. De kinderen zijn enthousiast, zij worden hiermee ook eens aangesproken op hun talenten, en dit is wat zij er zelf over zeggen:

–       “We leren hoe je moet programmeren. Dat is leuk”. –       “Het is leuk om te weten hoe een webshop in elkaar zit”. –       “Het is superleuk om een webshop te beginnen, omdat je het voor een goed doel doet”. –       “We leren hierdoor goed samenwerken”.
Onze shop is vanaf 4 januari open en te vinden op www.klassekado.basisschoolwebwinkel.nl

Mocht je interesse zijn gewekt over de mogelijkheden van Onderwijspioniers en/of een eigen shop opzetten, neem gerust contact op!

Mail naar r.hoving@amalia-astro.nl of bel 0642715387

https://www.onderwijscooperatie.nl/lerarenontwikkelfonds/

www.klassekado.basisschoolwebwinkel.nl

www.debasisschoolwebwinkel.nl

 

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl