‘Mam,  wat is Kerstmis eigenlijk?’, vroeg mijn zoon jaren geleden toen hij vijf was.

‘Dan vieren we feest, omdat Jezus wordt geboren ’, antwoordde ik.

‘Alweer??’, zei hij, ‘dat is vorig jaar ook al gebeurd’.

Het is eigenlijk best bijzonder. Wanneer wij onze verjaardag vieren gedenken we dat we een jaar ouder zijn geworden. We zetten er een kaarsje bij op onze taart en tellen het aantal jaren dat we hier op aarde rondlopen.

Ik denk dat de banketbakker, die voor Jezus een taart zou moeten maken, goede zaken zou doen. Dat is heel wat taart met heel wat kaarsen.

Nu branden we met Kerst natuurlijk wel veel kaarsen, maar niet zozeer omdat we tellen hoeveel jaar het geleden is dat Jezus werd geboren.

We steken kaarsen aan, omdat we in deze donkere periode behoefte hebben aan licht en warmte. Met dat licht lijkt het donker minder benauwd en drukkend. Het liefst hebben we ook mensen om ons heen en gezelligheid. Dan vergeten we even hoe somber, zwaar en ook eenzaam de duisternis kan zijn. Hoe moeilijk het leven kan zijn.

Maar stel…..dat alle kaarsen zouden doven en de verlichting in alle bomen en alle huizen zou uitvallen……..als de duisternis overblijft…..

Dan klinkt er midden in de winternacht nog een verhaal over licht. Over een geboorte. God die op een bijzonder wijze aan de mensen wil laten weten, dat ze er niet alleen voor staan. In een mens wil God laten zien, dat Hij het leven van mensen wil verlichten. Dat Hij ruimte wil geven en uitzicht. Hoop en liefde.

Steeds weer opnieuw.

Binnenkort wordt Jezus geboren.

Alweer??

Ja, God weet niet van ophouden.

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl