Een bijzondere vakantie-ervaring 

Reacties als ‘Dat meen je toch niet? Jij gaat in jouw vakantie vrijwillig een week weg met 55 kinderen? Dat je daar zin in hebt zeg…’ Vooral collega’s en vrienden die gedurende het jaar veel met kinderen werken verklaarden me voor gek. Maar, ja, ik ben afgelopen zomer vrijwillig een week weggeweest met 55 kinderen en ik zou het zo weer overdoen.

Via Humanitas heb ik afgelopen zomer meegewerkt aan één van hun kindervakantieweken. Samen met 26 andere vrijwilligers en met behulp van vele sponsoren hebben we een fantastische vakantieweek georganiseerd voor 55 kinderen van 8 en 9 jaar uit het hele land. Kinderen die vanwege financiële problemen, een sociaal-emotionele beperking en/of gezondheidsproblemen in de familie normaal gesproken niet op vakantie kunnen. Kinderen die het, net zoals elk ander kind, verdienen om wel op vakantie te gaan.

De voorpret begon al in mei. Toen kwamen we voor het eerst met alle vrijwilligers samen om elkaar te leren kennen. Vervolgens zijn we in juni een weekend met elkaar weggeweest op de locatie van de kindervakantieweek. Tijdens dit weekend hebben we elkaar nog beter leren kennen, hebben we een programma gemaakt en zijn we begonnen met het voorbereiden van de activiteiten. In augustus was het vervolgens zover! Een week lang hebben we de kinderen vermaakt met onder andere een sportdag, speurtocht, bezoek aan het maïsdoolhof, diverse workshops, een disco-avond en een kampvuur. Toch was er één activiteit die er dit jaar echt uitsprong, namelijk ons bezoek aan de brandweer en de landmacht. Bij de landmacht kregen we een rondleiding door een indrukwekkend museum, waar de kinderen de geschiedenis van het leger hebben bekeken. Na het bezoek aan het museum, hebben de kinderen een hindernisbaan afgelegd. Vervolgens mochten de kinderen in een brandweerwagen over het schietterrein. Op het schietterrein stonden diverse prullenbakken klaar die de kinderen vanuit de brandweerwagen omver mochten spuiten. Tot slot hebben alle kinderen een brandje geblust. Ze vonden het fantastisch!

Natuurlijk is zo’n week niet alleen maar geweldig. Overdag moeten we hard werken en als de kinderen ‘s avonds slapen moeten wij eerst nog alles opruimen, moeten we de laatste dingen voor de volgende dag voorbereiden en evalueren we de dag met elkaar. De nachten zijn kort en ‘s ochtends is het best weleens lastig om vrolijk je bed uit te komen. Van het enthousiasme van de kinderen krijg je daarentegen weer zoveel energie, dat de dag voorbij vliegt.

Al met al kijk ik terug op een week die me veel energie heeft gekost, maar die me nog meer energie heeft opgeleverd. Een week waarin ik zelf veel leuke dingen heb mogen doen, nieuwe mensen heb leren kennen en veel kinderen een fijne week heb bezorgd. Of ik daar volgend jaar weer zeven dagen van mijn zomervakantie voor op wil geven? Daar hoef ik geen moment over na te denken. Natuurlijk ga ik volgend jaar weer mee!

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl