Vol overgave zong het jongetje in groep 4 dit kerstliedje mee. De juf hoorde het en glimlachte. Vertederend die kerstliedjes. Vrijwel alle radiostations hebben hun kerstliederen. Winkelcentra etaleren kerst en dorpen doen er alles aan om een sfeervolle kerst te creeren. De bijbels geinspireerde kerstliederen schallen net zo makkelijk uit de luidspeakers van de kunstijsbanen als de jingle -bells en de White Christmassen. Het is sfeervol met kaarsen, vuurkorven, kerstbomen en lichtjes.

In mijn rondgang langs de scholen proef ik de kerstsfeer en ervaar een knusse, warme gezelligheid. Op menig digibord knettert een digitaal openhaardje. We hebben de focus op kerst.

Maar wat is dat dan, de focus op kerst? Het is mij te gemakkelijk om te stellen dat we de essentie van het geboortefeest van Jezus links hebben laten liggen. Dat de sfeer boven de inhoud gaat. Maar ik ervaar wel steeds meer dat we bewust moeten zoeken naar dat kind in de kribbe. Niet als nostalgisch geboortefeest, maar als teken voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Het onmogelijke werd mogelijk. Zelfs een geboorte in een stal kan uitkomst bieden.

Ik focus mij op de mensen in Aleppo en op de mensen in vluchtelingenkampen. Dat staat haaks op onze sfeerbeleving van kerst, terwijl juist zij op weg zijn naar beter. De echte boodschap van kerst kan ons inspireren om hen onderdak te bieden, om internationaal, met alles wat in ons is, hen te helpen.

Ik focus mij op de eenzamen, de hulpbehoevenden, de mensen in de schuldhulpverlening, de daklozen en ga zo maar door. Zij zijn de mensen waarvoor de struggle for life dagelijks voelbaar is. Ook zij zijn op weg naar beter. Misschien moet daar wel onze aandacht naar uitgaan.

Ik ben weer geraakt door de inzet van het Leger des Heils in deze kerstdagen. Het is wellicht een klassiek beeld dat ik schets, maar zij geven handen en voeten aan de essentie van kerst en staan ook met hun driepoot en pot te collecteren bij de ingang van de HEMA.

Slaan we nu inhoudelijk de plank mis met Midden in de winternacht ging de HEMA open? Dat jongetje kan je het niet kwalijk nemen, maar in onze opvoeding en ons onderwijs past zeker die focus op hoop, verwachting, toekomst en een beter leven voor iedereen. Laat midden in onze winternacht de HEMEL voor hen en voor ons maar opengaan. We hebben het nodig.  Juist nu.

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl