Als alles duister is

ontsteek dan een lichtend vuur

dat nooit meer dooft

 

De beelden van lange stromen vluchtelingen over landwegen en door velden, of de stapels zwemvesten aan de kusten van Griekse eilanden branden op het netvlies. Ook de bloemenzee en de vele kaarsjes bij het muziektheater Bataclan, waar op 13 november jl., 89 jonge mensen om het leven kwamen door fanatieke IS aanhangers, laten een onuitwisbare indruk achter. Verdriet, angst en zorg spoelen via de media ons leven nadrukkeljk binnen. Soms raakt het diep in de ziel en verdooft hiermee enthousiasme, spontaniteit en vooral onbevangenheid. Zeer begrijpelijk. Alsof alles duister is.
Aardedonker.

Dat geldt ook voor hen die dit jaar een dierbare hebben verloren, zoals in de afgelopen zomer het overlijden van een leerling op de Insinger en een leerling op de Bron, of twee medewerkers die hun partner verloren. Het zet het leven in een geheel ander perspectief. Het scheurt ons los van het comfort van veiligheid en geborgenheid. Het wordt een wankel bestaan. Dan is alles duister en wens je elkaar enig houvast toe om ondanks alles door te gaan. Het aardedonker voorbij.

Tegen de verdrukking in op weg naar een veilig onderkomen, naar gastvrijheid, naar warmte, naar een dak boven je hoofd. Of ……… na een ondraaglijk verlies toch een lichtpuntje zien dat je helpt door te gaan.

Daarvoor moeten we met elkaar licht en warmte creëren voor de mensen en in ons geval voor de kinderen om ons heen. Zij die dit in deze tijd zo hard nodig hebben. Bewust licht en warmte uitstralen, zeker als onderwijsprofessionals. We moeten de lichtdragers en de warmte bronnen zijn en dan niet alleen met Kerst. De geboorte van Jezus herinnert ons hieraan, een pracht voorbeeld van het licht en de warmte in deze wereld met hoop voor de toekomst. Kijk eens naar het volgende filmpje van een vader en zoon na de aanslagen in Parijs. vader troost zoon

Een sprankje hoop , om juist nu door te gaan en ons bijzonder in te zetten om van 2016 een gloedvol jaar te maken. Met toekomst voor de mensen en kinderen die op ons pad komen, waar ze ook vandaan komen en wie ze ook zijn.

Ontsteek dan een lichtend vuur, dat nooit meer dooft.

 

Bart Sonnenberg

 

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl