De Kleuterstudiedag

Op woensdag 9 september toog ik naar De Rank in Soest voor een studiedag speciaal voor kleuterleerkrachten.
We (veel kleuterjuffen en een enkele kleutermeester) werden ontvangen met koffie of thee om daarna plaats te nemen voor de eerste workshop “HGW in de onderbouw” door Berbel Vervat en Helen Degenhart van OinO-advies.
Na de lunch werd er een presentatie gegeven door Frietzen Grünbauer van Vrij Hoog over de hoogbegaafde kleuter.

De dag was niet alleen inspirerend te noemen, zet een aantal kleuterleerkrachten bij elkaar en er worden direct praktische ervaringen met elkaar uit gewisseld, zowel de workshop als de presentatie waren toe gespitst op de praktijk.
Dé alles samenvattende slogan van de dag was: ‘Spelen is leren en leren is spelen’.
De handreikingen die we daarbij kregen, waren zo praktisch dat we er als het ware de volgende dag meteen mee aan de slag konden. Daarnaast werd weer duidelijk dat opbrengstgericht spelen iets anders is dan opbrengstgericht werken. De tips die we kregen om juist dat o zo belangrijke spel nog verder te stimuleren ( observeren, bemiddelen, speelmaatje zijn of juist de ‘toneelmeester’ door spel te faciliteren) ondersteunden deze slogan.

Geweldig om (eindelijk) eens een studiedag mee te maken waarin de kleuter centraal stond. Tegelijkertijd zou deze dag voor midden,-en bovenbouwcollega’s waardevol kunnen zijn omdat sterk naar voren kwam hoeveel belangrijke voorwaarden er ontwikkeld worden in de kleuterjaren die zo van belang zijn voor de persoonlijkheidsontwikkeling én de schoolloopbaan van een kind.

 

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl