In gesprek met…

Rozemarijn Klifman (leerkracht groep 1/2, Insingerschool Soest) heeft al jaren een hele leuke hobby!
Jacques van der Vlies ging met Rozemarijn in gesprek over haar ‘andere’ carrière.

Bij welke toneelgroep speel je?
Aanvankelijk was ik lid van toneelgroep ARS in Hilversum en sinds 2011 bij De Plankeniers in Naarden. Deze groep heeft een eigen theater dat gevestigd is in een boerderij (het Plankenierstheater) waar we twee keer per week repeteren en ook onze voorstellingen geven. Een professionele regisseur geeft leiding aan de groep.

Wat voor stukken spelen jullie?
Eigenlijk allerlei soorten toneelstukken, zoals komedies, tragikomedies en drama’s. Daar zitten stukken bij van Tsjechov, Pinter, van Warmerdam en we zijn nu bezig met ‘The Mousetrap’ van Agatha Christie. Ik doe ieder jaar aan één of twee stukken mee. Van ieder stuk worden wel zo’n 12 tot 15 voorstellingen gegeven.

Wat is het mooie aan toneelspel?
Toneelspel is gewoon verreweg mijn grootste passie. Het kruipen in de huid van een personage en de daarbij behorende emoties is steeds weer een prachtige zoektocht. Ik vind het daarom helemaal niet erg dat het een zeer intensieve liefhebberij is. Het theater noem ik het wel eens mijn ‘tweede huis’. Het is een uitdaging om jezelf telkens weer te verbeteren. Natuurlijk is het altijd weer een spannende tijd als een optreden nadert. Het wordt namelijk nooit routine en je bent soms een beetje bang dat je een black-out krijgt. Het is ook heel mooi dat je met elkaar als groep een proces beleeft. Het voelt als één grote familie.

Is er een relatie met je werk als leerkracht?
In m’n werk als groepsleerkracht bij de kleuters maak ik best veel gebruik van deze hobby. Je kunt namelijk deze vorm heel goed gebruiken om het voor de kinderen boeiend te houden, om je lessen interessant, prettig en verrassend te maken.
Ik geef ook sociale RT, waarbij ik regelmatig bepaalde drama-elementen inzet.
Maar verder zie ik deze theaterbezigheden graag los van mijn werk op school. Het zijn toch vooral twee aparte werelden.

Wanneer je meer wilt weten over De Plankeniers, dan kun je daarvoor terecht op www.plankeniers.nl. Op vrijdag 17 oktober a.s. vindt de première plaats van The Mouse Trap. Er zijn nog kaarten.

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl