Pedagogisch koekjes eten

Marjan

Het MT van de Guido de Brès maakte in het afgelopen schooljaar een aantal waardevolle bijeenkomsten mee bij het NIVOZ. In dit artikel schrijft Marjan van der Wal hierover.

Koekje erbij? Nou, je kan kiezen als je naar de lezingen van het NIVOZ gaat. In de hal van het gebouw staan glazen potten met koekjes. Daarnaast liggen puntzakken . Scheppen maar. Allerlei smaken.
In diezelfde hal verzamelden wij ons als MT van de Guido de Brès om naar diverse sprekers te luisteren. Vanuit verschillende invalshoeken werd een pedagogische visie op het onderwijs gegeven.
Net als de koekjes, in allerlei smaken.
De lezingen waren van een pittig niveau; geen hapklare brokken. Maar altijd weer werd je inzet tot luisteren beloond. Je werd tot nadenken gezet.
De lezingen waren een soort koekjes, waar je in de loop van het jaar op ‘herkauwde’.
Zo overkwam het mij dat ik tijdens een oudergesprek, of CITO analyse, ineens de woorden van Luc Stevens proefde: ‘Geen prestatie zonder relatie’.
“Inderdaad”, dacht ik dan, “natuurlijk hebben protocollen, toetssystemen etc. een belangrijke functie. Maar de beste prestaties komen voort uit een goede en professionele relatie met de leerling,“
Leerzame avonden waren er over kwetsbaarheid van kinderen in deze tijd. Hoe moeten zij hun leven zin geven in het huidige tijdsbeeld?
Gelachen werd er op de avond dat Peter Heerschop en Marcel van Herpen een onderwijscabaret verzorgden. Het gebeurde ook dat de koekjes minder lekker waren en wij ze niet opaten en in de pauze naar huis gingen…..
We besloten de laatste lezing met een fortune cookie. Aan de buitenkant een gewone man; spijkerbroek, giletje en lang haar in een staart; de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling. Maar wat een verassende inhoud; een praktische en levensechte visie op het huidige onderwijs en de toekomst.
Ook pijnlijk., ik beet op mijn wang, toen hij zei:
“Cynisme is de dood voor het onderwijs; dat remt alles en iedereen af.”
“Au”, dacht ik, “daarmee kan ik in de spiegel kijken. Daar maak ik me nog wel eens schuldig aan.“
Iets om op door te kauwen dus! Dat kan.
Volgend jaar gaan we vol enthousiasme naar de volgende serie.
Ben benieuwd of ze weer net zo goed smaken!

Contact

contact

PCBO Baarn-Soest
Nijverheidsweg 13 C
3762 EP Soest
Tel: 035-6099233
info@pcbobaarnsoest.nl